tagi:
date 11.05.2020
date 0 komentarzy
Prev Wróć

Gdzie warto zjeść ? – na szlaku Wielkich Jezior

Gdzie warto zjeść ? na szlaku Wielkich Jezior Mazurskich

Szlak Wielkich Jezior Mazurskich już od wielu lat musi turystów spragnionych zarówno wodnej przygody, jak i odrobiny relaksu i ucieczki od przytłaczającego klimatu majestatycznych metropolii. Zastanawiacie się gdzie warto zjeść ? – na szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. W tym artykule decydowaliśmy się pokrótce przybliżyć 10 lokali gastronomicznych, w których wizyta może okazać się prawdziwą ucztą dla naszego podniebienia. Mamy nadzieję, że poniższe zestawienie przyda się podczas planowania podróży w Krainie Wielkich Jezior.

Restauracja Tysiąca Smaków – Mikołajki

Naszą przygodę zacznijmy od Mikołajek. To właśnie tam znajduje się „Restauracja Tysiąca Smaków”. Lokal ten jest wyjątkowo przyjazny dla dzieci. Dysponuje on bowiem własną bawialnią. Oczywiście w gospodzie każdy znajdzie coś dla siebie. Specjałami lokalu są między innymi chłodnik mazurski oraz fileciki z okonia mazurskiego z kaszą kuskus. Miłośnikom fast-foodów z pewnością przypadnie do gustu starannie doprawiony burger wołowy z piklem i rukolą.na

Podkładka RestoBar – Giżycko

Z Mikołajek przenosimy się do Giżycka po to, aby wpaść na chwilę do portowej tawerny. RestoBar ujmuje bezkompromisowo zaaranżowanym wnętrzem. Goście mają tutaj okazję rozkoszować się między innymi polędwiczką wieprzową w musie z grzybów leśnych. Dopełnieniem całości jest pobudzająca lemoniada arbuzowa oraz herbata wzbogacona takimi dodatkami jak na przykład anyż, miód tudzież cynamon.

Gospoda pod Czarnym Łabędziem – Rydzewo

Tawerna oferuje tradycyjne dania, które są nie tylko smaczne, ale także wyjątkowo pożywne. Bez względu an to, czy zdecydujemy się zamówić przaśną porkę, czy też placki ziemniaczane urozmaicone wyrazistym sosem czosnkowym, z pewnością uszczęśliwimy swoje podniebienie.

Przystanek Zatoka – Sząbruk

Prezentowany lokal gastronomiczny słynie przede wszystkim z soczystych mięs. Jednym ze sztandarowych dań restauracji jest stek z antrykotu. Starannie skomponowane menu z pewnością zadowoli nawet najbardziej sceptycznego malkontenta.

Oberża pod Psem — Kadzidłowo

Znajdująca się nieopodal miejscowości Ruciane-Nida restauracja może poszczycić się bogatą paletą kulinarnych specjałów. W menu lokalu znaleźć można między innymi przepyszną kwaśnicę mazurską, czy też sytą karkówkę z dzika. Na uwagę zasługują także zdrowe sałatki na bazie koziego sera. Wizyta w lokalu jest znakomitą odskocznią od wielkomiejskich fast-foodów.

Imbirowy Sad – Jabłoń koło Piszu

Prezentowana restauracja wyróżnia się niebanalnym i elegancko urządzonym wnętrzem. Ten urokliwy wystrój nie powinien jednak odwrócić naszej uwagi od bogactwa serwowanego menu. Lokal ten serwuje bowiem nie tylko wyśmienite dania regionalne, takie jak, chociażby smakowity gulasz z dzika urozmaicony plackami ziemniaczanymi, ale także kuchnię turecką. Co ważne – nie ogranicza się ona jedynie do lahmacunu z wołowiną. Można na przykład zamówić ezme – starte pomidory z cebulką, pietruszką i ogórkiem.

Gościniec Wydminy — Wydminy

Głównym atutem prezentowanego lokalu są zróżnicowane i starannie przygotowane dania rybne. W gospodzie można na przykład rozkoszować się umiejętnie doprawionym sumem tudzież przepyszną rybą w occie. Idealnym dopełnieniem menu jest wyrazisty chłodnik z czosnkiem.

Dwór Łowczego — Ełk

Prezentowana restauracja zajmuje pierwszą kondygnację hotelu o tej samej nazwie. Lokal słynie z różnorodnej palety potraw regionalnych doprawionych ziołami. Regionalny profil kuchni nie przeszkodził jednak kucharzom wzbogacić menu o tak awangardowe potrawy, jak na przykład omlet z bananem tudzież zapiekana cukinia z serem mozzarella.

Zajazd Tusinek – Rozogi

Tawerna jest kolejnym lokalem, którego priorytetową sferą działalności jest kuchnia regionalna. Restauracja słynie przede wszystkim z markowych podpłomyków, które są wypiekane w specjalnie do tego celu przeznaczonym piecu. Pozytywne recenzje Gości zbierają także wszelkiego rodzaju dania mączne, takie jak na przykład kluski, pyzy tudzież placuszki. Co istotne, paleta dań podlega delikatnym modyfikacjom. W sezonie w menu wkomponowywane są na przykład dania kuchni kresowej.

Królicza Nora – Zełwągi

Ostatnia wymieniona przez nas restauracja kusi nie tylko umiejętnie skomponowanym jadłospisem, ale także wyjątkowym klimatem, który sprzyja refleksjom i twórczym dyskusjom. Znakiem rozpoznawczym lokalu są przepyszne kotlety „Wygon”. Ponadto, restauracja serwuje znakomite specjały inspirowane kuchnią francuską. Abstrahując od kuszącego menu, sugestywne widoki z tutejszego tarasu z pewnością umilą niejedno spotkanie w gronie rodziny i znajomych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*

*

Zapisz sie do newslettera

I bądź na bieżąco z ofertami i promocjami

Kliknięcie ,,Wyślij" jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu oraz Polityki Prywatności Naczarter.pl